A magyar fürdővárosok kiemelkedő forgalomra számíthatnak

|

A magyarországi fürdővárosok ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.

Népszerűek télen a magyar vidéki fürdővárosok

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak. A vidéken töltött külföldi vendégéjszakák számának közel egyharmadát hét fürdővárosunk tudhatja magáénak. Közülük a legnépszerűbb úti cél Hévíz, ahol a forgalom 10% valósul meg télen.

Hazai fürdőinket ősztől-tavaszig a gyógyulás, kikapcsolódás és feltöltődés miatt ide utazó hazai és külföldi turisták töltik meg, azonban a téli szezonban jellemzően magasabb a szálláshelyek forgalma. A vidéki fürdővárosokban 2022 novembere és 2023 februárja között a megelőző évhez képest összesen 7%-kal emelkedett a vendégforgalom, Gyulán pedig elérte a 25%-ot is.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint ebben az időszakban keletkezett közel 5 millió vidéki vendégéjszaka több mint egyötödét Bük, Sárvár, Egerszalók, Gyula, Hajdúszoboszló, Hévíz és Zalakaros adta. A gyógyhelyeken az átlagosnál jóval magasabb a külföldi vendégéjszakák részesedése is. Sárváron például a teljes vendégforgalom 58%-a, Bükön a vendégéjszakák fele, Hévízen a 44%-a, Hajdúszoboszlón pedig a 34%-a köszönhető a nemzetközi turistáknak.

Jellemzően a vendégek a gyógyhelyeinket elsősorban Németországból, Ausztriából, valamint a V4-es országokból keresik fel. Azonban az utóbbi időben a vidéki fürdővárosainkban megjelentek a román és szlovén turisták is. Bükön, Sárváron és Zalakaroson a csehek számítanak a leggyakoribb látogatónak. Hévízen elsősorban az osztrákok és németek pihennek a téli hidegben. Egerszalók, Gyula és Hajdúszoboszló gyógyvize pedig leginkább a román turisták körében népszerű.

Növekszik a forgalom

Az NTAK idei novemberi adatai alapján idén télen is növekedés tapasztalható. 2022 novemberéhez képest a fürdővárosokban eltöltött vendégéjszakák száma közel 10%-kal emelkedett. A legnagyobb növekedést Hajdúszoboszlón (+22%) és Egerszalókon (+19%) mérték. A hét fürdőtelepülés összesített szálláshelyi forgalmának részesedése a vidéki Magyarország teljesítményéből pedig elérte az 56%-ot. A legnépszerűbb vidéki fürdőtelepülésnek novemberben Hévíz bizonyult. A népszerű fürdőhelyen a legtöbb külföldi vendégéjszakát az Ausztriából érkezők töltötték. A csehek novemberben is Sárvárt és Büköt részesítették előnyben. A románok leginkább Hajdúszoboszlón és Gyulán fürdőztek. A német és osztrák vendégek mellett Hévízen sok cseh vendéget is köszönthettek. Fürdővárosaink közül a hazai vendégek a legtöbb éjszakát viszont Hajdúszoboszlón töltötték.

Az ünnepi időszak alatt várhatóan tovább emelkedik a fürdővárosok forgalma. A téli szünetben a családoknak is kedvelt úti céljai közé tartoznak a wellness szállodák és az élményfürdők.

Oszd meg a cikket másokkal!

Heti Barangoló

- hirdetés -

Népszerű

Ez is érdekelhet
Még több tartalom

Sevillaban fizetős lehet az ikonikus Plaza de España tér

A dél-spanyolországi Sevilla városa fizetőssé teszi a leghíresebb látványosságát,...

Az európai tengerpartok a világ legjobbjai között vannak

A TripAdvisor 2024-es Best of the Best Beach díját...

Rekord részvétellel zárult az idei Idegenvezetők Világnapja

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara több mint két évtizede...

50 év után felújítják Solymos várát

Solymos várát (Cetatea Șoimoș) román költségvetési forrásokból állítják helyre...