50 év után felújítják Solymos várát

|

Solymos várát (Cetatea Șoimoș) román költségvetési forrásokból állítják helyre és restaurálják. A munkálatokat az országos beruházási társaság (CNI) finanszírozza, miután a vár egyik fala nemrégiben leomlott.

50 éve nem történt állagmegóvás

A régió legjelentősebb középkori erődítménye, a Solymos vára Solymosvár (Șoimoș) településen áll, ami Lippa (Lipova) városához tartozik. A helyreállítási munkálatokról Florin Pera, Lippa polgármestere számolt be közösségi oldalán. –írja a Masol.ro

A polgármester elmondta, hogy a projekt összetett folyamat lesz, melyet műemlékvédelmi szakemberek felügyelnek. Az első lépés az örökségvédelmi intézet (INP) részéről a műszaki szakvélemény és a sürgősségi beavatkozáshoz szükséges dokumentáció elkészítése. Ezt követően az országos beruházási társaság (CNI) fogja megvalósítani a vár helyreállítását és restaurálását.

A polgármester bízik benne, hogy a projekt fellendíti a turizmust a városban és a térségben. A helyreállított vár értékes műemlékként kerül vissza a helyi közösséghez.

A várromot megpróbálják felvetetni az országos örökségvédelmi intézet sürgősségi listájára, mire Ionel Bulbuc már aznap délután bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatott erről Bukarestben.

Lehoczky Attila aradi történelemtanár a Temesvári Rádiónak múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a kőomlás nem újkeletű, januárban következhetett be. Szerinte ez korántsem olyan súlyos kár, mint amikor néhány éve leomlott az Izabella királyné erkélyének nevezett balkon. Úgy tudja, hogy az erődítményen 50-60 éve nem végeztek érdemi állagmegőrzési munkálatokat.

Solymos vára Lippa közelében található, a Maros jobb partján, a partiumi térség egyik legjelentősebb középkori erődítménye. Pál szörényi bán építtette a tatárjárás után, első említése 1278-ból való. Rövid ideig királyi vár volt, majd Hunyadi János, a Bánffy család, később Corvin János birtokában állt. 1514-ben Dózsa György serege ostromolta, a XVI. században Izabella magyar királyné lakott benne. 1788-ban ürítették ki hivatalosan. Legkorábbi része a belső vár és az öregtorony. A leírások szerint a várudvar északi részén állt az Izabella királyné idejéből származó reneszánsz palota, a déli oldalon volt a lovagterem és a várkápolna.

Oszd meg a cikket másokkal!

Heti Barangoló

- hirdetés -

Népszerű

Ez is érdekelhet
Még több tartalom

Sevillaban fizetős lehet az ikonikus Plaza de España tér

A dél-spanyolországi Sevilla városa fizetőssé teszi a leghíresebb látványosságát,...

Az európai tengerpartok a világ legjobbjai között vannak

A TripAdvisor 2024-es Best of the Best Beach díját...

Rekord részvétellel zárult az idei Idegenvezetők Világnapja

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara több mint két évtizede...

Az ausztriai repülőterek elérték a pandémia előtti 90%-os forgalmat

Az ausztriai repülőterek tavaly összesen 33,2 millió utazót regisztráltak....