Síközpont épül Szaúd-Arábiában

|

A Trojena síközpont minden évben három hónapig áll majd a síelők rendelkezésére, a fennmaradó időben pedig vízi sportokat és hegyi kerékpározást próbálhatják ki a turisták.

Szaúd-Arábia téli csodaországa

Semmi sem állhat távolabb a legtöbb ember Szaúd-Arábiáról alkotott képétől, mint egy téli csodaország. Pedig az ország pontosan ezt építi Neom hegyei között, az 500 milliárd dolláros „jövő városában”.

Ez az új városi projekt az ország északnyugati régiójában, Tabuk tartományban épül. A Trojena nevű, túlvilági síparadicsomnak ad otthont, ahol szédítő valós és virtuális építészet, mesterséges tó és lenyűgöző kilátások ötvözik.

A szaúd-arábiai Neom lejtőin való síelés ötlete nevetségesen hangzik – és mégis, Clark Williams, a Neom marketing- és kommunikációs menedzsere, azt nyilatkozta, hogy ez könnyebb, mint gondolnánk.

„Elsőre az emberek nem gondolják, hogy havazik Szaúd-Arábiában. Az igazság az, hogy csak -3 Celsius-fokra van szükségünk ahhoz, hogy Neomban hó keletkezzen, és ezt az év három hónapjában megtehetjük.” -mondta Clark Williams

A Neomhoz közeli hegyekben télen természetesen 0 fok alá csökken a hőmérséklet. A fenntartható turizmust szem előtt tartva a Trojena építői azt állítják, hogy a vízfelhasználás minimalizálására és a hókészítés során a vízvisszanyerés maximalizálására összpontosítanak.

„A hókészítés során a lehető legtöbb fenntartható erőforrást használjuk fel, legyen az napenergia vagy szélenergia” – magyarázza Williams, majd hozzáteszi: „Sótalanító üzemünkből származó vizet is használunk majd, ami egy élvonalbeli megoldás, és igyekszünk minél több vizet összegyűjteni a (hó)olvadékból.” Williams szerint ezt a vizet visszavezetnék a rendszerbe, amely a port az üdülőhely lejtőihez hozza létre.

Nem csak egy téli csodaország

Míg a tél lehetőséget kínál Trojena 36 kilométeres pályáján síelni, addig az év többi részében az emberek élvezhetik a mesterséges tavat, és mindenféle vízi sportot valamint hegyi kerékpározást űzhetnek.

Nyáron, amikor az Öbölben nagyon meleg van, a helyiek hűsölhetnek Trojenában, ahol az átlaghőmérséklet körülbelül 10 fokkal alacsonyabb, mint más szaúdi városokban.

Mivel találkozhatnak a turisták a síközpontban?

„A sífalu mögött az a koncepció, hogy azt, amit egy klasszikus hegyi faluban látunk, egy épületben helyezzük el.” – mondja Williams.

Ez magában foglalja az éttermeket és még egy luxus wellness-fürdőt is azoknak, akiknek szükségük van egy kis szünetre a síelés közben. Williams szerint a síközpontban több olyan szálloda is helyet kap majd, amelyek azonnal fogadhatják majd a látogatókat, amikor a központ 2026 végén vagy 2027 elején végre megnyílik. Jelenleg a projekt a fejlesztés első szakaszában tart, a munkások már ott élnek.

Trojena nem csak a turisták játszótere lesz. A falut mintegy 7000 ember életvitel szerű lakhatására tervezik.

A Neom megaprojekt

Neom az egyik megaprojekt, amelyet a szaúdi koronaherceg 2030-as víziójának részeként jelentettek be. Trojena csak egyike a Neom projekt négy fő részének. Várhatóan építenek a Vörös-tengeren egy luxussziget is, ami az első úti cél lesz, amely 2024-ben megnyílik. Létrehozzák Oxagont egy futurisztikus, lebegő ipari metropoliszt, valamint a The Line nevű 170 kilométer hosszú várost, amely akár 9 millió lakos befogadására is képes lesz.

A Neom projekt kezdetben a helyi turizmusra fog összpontosítani, később pedig a nemzetközi látogatók felé terjeszkedik. Terveik szerint 2030-ra a turisták 60 százaléka Szaúd-Arábián kívülről érkezik.

A tervek szerint a projekt 100 százalékban tiszta energiával fog működni, és területének 95 százalékát a természet számára tartja majd fent. A térségben már elkezdődtek az újratelepítési projektek, a vadon élő oryxot és struccot már újratelepítették a sivatagba.

Oszd meg a cikket másokkal!

Heti Barangoló

- hirdetés -

Népszerű

Ez is érdekelhet
Még több tartalom

Sevillaban fizetős lehet az ikonikus Plaza de España tér

A dél-spanyolországi Sevilla városa fizetőssé teszi a leghíresebb látványosságát,...

Az európai tengerpartok a világ legjobbjai között vannak

A TripAdvisor 2024-es Best of the Best Beach díját...

Rekord részvétellel zárult az idei Idegenvezetők Világnapja

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara több mint két évtizede...

50 év után felújítják Solymos várát

Solymos várát (Cetatea Șoimoș) román költségvetési forrásokból állítják helyre...