2024-ben tovább növekszik az élményturizmus iránti érdeklődés

|

Egy legfrissebb tanulmány szerint, 2019 óta jelentős változás következett be az utazási motivációkban, egyre jobban dominál az élményturizmus.

Növekszik az élményturizmus iránti kereslet

A Mabrian turisztikai elemzőcég legfrissebb tanulmánya szerint, 2019 óta világszerte jelentős változás következett be az utazási motivációkban. Határozott tendencia mutatkozik a hagyományos preferenciáktól a tapasztalati preferenciák felé.

Elsősorban az élmény-, természet-, gasztronómiai és wellness-turizmust is magában foglaló élményutazások globálisan nyolc százalékpontos növekedést mutatnak. Ezzel szemben a hagyományos turizmus, ami a kulturális felfedezést, a tengerparti kirándulásokat, a családi tevékenységek, az éjszakai életet és a vásárlást határozza meg, csökkenés tapasztalható.

Bár azonosítottuk azt a tíz országot, ahol az élményturisztikai kínálat legjobban eloszlik, ami stratégiailag nagyon jól pozícionálja őket, rövid távon esetleg trendi desztinációk meghatározásakor több tényezőt is figyelembe kell venni. – írta a Mabriain

Az élményutazás lehetséges desztinációk tekintetében Olaszország vezet. Szorosan mögötte Franciaország és Németország következik. 2024-ben a tíz legnépszerűbb régió közé tartozik majd az Egyesült Királyság és Portugália is. Ezen úti célok közül az olaszországi Piemont kiemelkedik kiváló elhelyezkedésével, beleértve olyan helyeket, mint Torino, Stresi és Alba.

A kulturális, természeti és gasztronómiai kínálata miatt Piedmont is kiemelkedő helyen szerepel. A második helyet a franciaországi Új-Aquitaine szerezte meg, olyan célpontokkal, mint Bordeaux, Biarritz és Limoges. A borászati ​​és gasztronómiai termékeiről, valamint az aktív turizmus kínálatáról ismert New Aquitaine is előkelő helyen végzett. A régió erős és stabil légi összeköttetésekkel is rendelkezik. Kelet-Anglia az első három felkapott úti cél végén helyezkedik el. A helyezettek között olyan gyöngyszemek szerepelnek, mint Cambridge, Essex és Norfolk. Ez a régió egyensúlyt teremt a kulturális és természeti kínálat között, és egyre népszerűbb célpontként pozicionálja magát.

A tíz legnépszerűbb úti cél listája a következő:

  • Occitanie (France)
  • Campania (Italy)
  • North Rhine-Westphalia (Germany)
  • Lombardy (Italy)
  • Emilia-Romagna (Italy)
  • The province of Hamburg (Germany)
  • The province of Lisbon (Portugal)

Egyes országok könnyedén kiaknázzák az új utazási trend adta lehetőségeket

Az elemző cég megjegyezte, hogy ezen helyek mindegyike hozzájárul a 2024-ben felkapott úti célok sokféleségéhez. A kutatás arra is rávilágít, hogy az aktív- és természetturizmus vonzereje felfelé ível. 2019 óta három-öt százalékponttal nőtt. Emellett a kulturális turizmusban marginális visszaesés (-3 százalék), míg a strandturizmusban enyhe csökkenés (-2 százalék) tapasztalható. Ugyanakkor a kulturális turizmus őrzi vezető státuszát, mint domináns utazási motiváció. Ezen utazási motiváció az utazók érdeklődésének 27 százalékát teszi ki.

Mabrian továbbá megjegyezte, hogy az Észak-Európa országai készek profitálni a kereslet növekvő trendjéből. Ennek eredményeként olyan országok, mint Izland, Norvégia, Finnország, Szlovénia és Svájc 60 százalékos növekedést tapasztalnak az élményszerű tevékenységeket látogatók körében. A bőséges természeti táji kincsek lehetővé teszi számukra, hogy e turisztikai irányzat vezető szerepét megszerezzék.

Oszd meg a cikket másokkal!

Heti Barangoló

- hirdetés -

Népszerű

Ez is érdekelhet
Még több tartalom

Sevillaban fizetős lehet az ikonikus Plaza de España tér

A dél-spanyolországi Sevilla városa fizetőssé teszi a leghíresebb látványosságát,...

Az európai tengerpartok a világ legjobbjai között vannak

A TripAdvisor 2024-es Best of the Best Beach díját...

Rekord részvétellel zárult az idei Idegenvezetők Világnapja

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara több mint két évtizede...

50 év után felújítják Solymos várát

Solymos várát (Cetatea Șoimoș) román költségvetési forrásokból állítják helyre...