Megújult a tiszadobi Andrássy-kastély

|

Az Andrássy-kastély a Nemzeti Kastély-, és Várprogram keretében újult meg 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrásból. 

Megújulva várja látogatóit a tiszadobi Andrássy-kastély

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszadobon található Andrássy-kastély december 8-tól új kiállítási terekkel és a park teljes megújulásával várja látogatóit. –írja a Turizmus.com

A kastély hazánk egyik legimpozánsabb műemléképülete. A romantikus stílusú kastélyt az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminisztere, Andrássy Gyula építtette 1886–1890 között. Egykoron a falakon barokk stílusú itáliai és németalföldi festők művei, illetve modern francia műalkotások függtek régi és kortárs magyar festményekkel egyetemben. A mesebeli kastély szépségét kiemelte a csodálatos környezet. Andrássy Gyula a pazar enteriőr mellett különleges angolparkot is kialakíttatott, benne rózsalugasokkal, amit a gróf fia, ifj. Andrássy Gyula fejeztetett be.

Az épületben megrendezett állandó kiállítás az Andrássy családot, gyűjteményeit és a kastély történetét mutatja be. Az idelátogató kétféle kiállítási élménnyel találkozhat: az első szinten egy az Andrássy családhoz kötődő – bútorokat, festményeket, fegyvereket és egyéb berendezési tárgyakat, valamint fotókat felvonultató – enteriőrtárlat kap helyet, míg a második szinten egy hét szekcióból álló kiállításfüzért alakítottak ki. Az enteriőrök és tárlatok mellett ruhatár, kávézó és múzeumi bolt, rendezvénytér is helyet kapott.

A tervezett funkciók igényeinek biztosításához az épület meglévő infrastruktúrája és belsőépítészeti adottságai is fejlesztésre szorultak. A felújítás révén olyan turisztikai attrakció jött létre, mely az Észak-Alföld Turisztikai Régió kulturális centrumává válhat. A felújított kastély épülete és a kastélypark országos vonzerőt jelentenek mind a történelmi örökség, mind a kulturális rendezvények rajongói számára.

Oszd meg a cikket másokkal!

Heti Barangoló

- hirdetés -

Népszerű

Ez is érdekelhet
Még több tartalom

Sevillaban fizetős lehet az ikonikus Plaza de España tér

A dél-spanyolországi Sevilla városa fizetőssé teszi a leghíresebb látványosságát,...

Az európai tengerpartok a világ legjobbjai között vannak

A TripAdvisor 2024-es Best of the Best Beach díját...

Rekord részvétellel zárult az idei Idegenvezetők Világnapja

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara több mint két évtizede...

50 év után felújítják Solymos várát

Solymos várát (Cetatea Șoimoș) román költségvetési forrásokból állítják helyre...